Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

"ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-2-"







                                                    


                                           ΟΙ  ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-2-

Ο Καφετζής ήταν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα  την εποχή εκείνη. Κόσμος υπήρχε στο χωριό ,άρα και αρκετά καφενεία. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να είναι περιποιητικοί, διέθεταν χιούμορ και καταφερτζήδες. Σήμερα θα σας διηγηθούμε δύο όμορφα περιστατικά της εποχής εκείνης.
                                                                1ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

    Τα χρήματα λίγα και πολλές φορές ακόμα και ο καφές δινόταν βερεσέ. Είχαν λοιπόν έναν πίνακα σε περίοπτο θέση του καφενείου και εκεί έγραφαν τα ονόματα όσων χρωστούσαν και δίπλα έβαλαν τις γνωστές «κόκκες» ,για να φαίνεται πόσα χρωστάνε. Μέτρο απάνθρωπο ,αλλά οι χωριανοί το δεχόντουσαν ασυζητητί.
  Μια μέρα ένας χωριανός δεν πήγε στο καφενείο ,γιατί έτυχε να γυρίσει αργά  απ΄το χωράφι. Πηγαίνοντας την άλλη μέρα να πιει καφέ ,κοίταξε τον πίνακα και αντί να δει 5 κόκκες ,είδε 6.
-          Γιατί 6 καφέδες  κυρ Κώστα μου. Χτες εγώ δεν ήρθα στο καφενείο.
-          Σούπα γω να μην έρθεις .Εγώ σε χρέωσα. Κόκκαλο ό πελάτης.

                                                  2ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Όταν οι καφετζήδες καβούρντιζαν τον καφέ , η μυρωδιά του σου τρύπαγε τη μύτη. Φαινόταν ότι ο καφές ήταν φρέσκος και οι εραστές του καφέ πήγαιναν να τον απολαύσουν. Έλα όμως που οι καφετζήδες ήθελαν να βγάλουν μεγάλο κέρδος….Οι αθεόφοβοι ανακάτευαν τον καφέ με αλεσμένο κριθάρι ή ρεβίθια και έτσι κέρδιζαν. Ανάμεσα στους χωριανούς που πήγαν στο καφενείο ήταν και ο Παπάς. Ο καφετζής έφερε τον καφέ και ο Παπάς ρούφηξε την πρώτη ρουφηξιά και κάτι δεν του φάνηκε καλά. Στη δεύτερη κατάλαβε ότι ο καφετζής έκανε ματσαγανιά και του είπε ειρωνικά.
-Ωραίος ο καφές σου σήμερα.
-Πρώτο πράμα Παπά μου.
- Πρώτο….αλλά σε λίγο όσοι πίνουν τον καφέ σου θα γκαρίζουμε…
Ο καφετζής έκανε τον κουφό και η κακιά ώρα πέρασε.

                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου