Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

"ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ"



                                                             





ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ  ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ

     Πριν φτιαχτούν οι δρόμοι ,από τους Ιταλούς , η συγκοινωνία ήταν δύσκολη και γινόταν με τα ζώα. Αργότερα όταν έγιναν οι δρόμοι ,στο χωριό έρχονταν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
  Το λεωφορείο ξεκινούσε από την πόλη της Ρόδου ,στις 3 το απόγευμα και ερχόταν στο χωριό στις 6.30 . Περνούσε από όλα τα χωριά και τελευταία κατέληγε στον Μεσαναγρό. Τα λεωφορεία αυτά μας έχουν μείνει αξέχαστα. Το καθένα και μια ιστορία. Ο οδηγός και ο εισπράκτορας , ήταν οι άνθρωποι που κατάφερναν να εξυπηρετούν τα χωριά και να φέρνουν στους χωρικούς  φάρμακα, εφημερίδες και διάφορα ψώνια. Όταν μάλιστα πηγαίναμε στη Ρόδο στο Γυμνάσιο ,κάθε Κυριακή μας έφερναν «τα σακούλια» ,γεμάτα τρόφιμα , ψωμιά και το χαρτζιλίκι μας.
   Θυμάμαι να περιμένουμε το λεωφορείο  το βράδυ στο χωριό ,να δούμε ποιοι ήρθαν και οι παλαιότεροι περίμεναν να διαβάσουν τις τοπικές εφημερίδες για να μάθουν τα νέα από τον έξω κόσμο.  Ο οδηγός και ο είσπράκτορας πήγαιναν στο καφενείο ,για να ξεκουραστούν ,να φάνε και να πιάσουν κουβέντα με τους χωριανούς. Οι χωριανοί κρεμόντουσαν από τα χείλη τους και ρωτούσαν για να μαθαίνουν τις διάφορες εξελίξεις. Κοιμόντουσαν στον ξενώνα του χωριού και κάθιζαν στο καφενείο μέχρι αργά παίζοντας χαρτάκι , για να περάσι η ώρα.
    Κάποιοι ήταν και χωρατατζήδες. Ήξεραν τους χωριανούς πολύ καλά και ήξεραν και πώς να τους πειράξουν. Ο συγχωρεμένος ο πάππους μου είχε τα πολιτικά του φρονήματα και ο εισπράκτορας αγόρασε μια εφημερίδα του αντίπαλου κόμματος ,τη δίπλωσε ωραία και του είπε.
-          Μπάρμπα Γιάννη σου έφερα εφημερίδα να διαβάσεις και να μάθεις τα νέα.
Αφού τον ευχαρίστησε ,ξεδίπλωσε την εφημερίδα, στραβομουτσίνιασε και το μάτι του πήρε τον εισπράκτορα να χαμογελά πονηρά. Σηκώθηκε για να φύγει και οι χωριανοί ρωτούσαν τι  έγινε. Αμίλητος ,πήγε δίπλα έφερε το γαϊδουράκι του ,το έδεσε έξω από το καφενείο ,άνοιξε την εφημερίδα και έβαλε πάνω της βρώμη. Το γαϊδούρι άρχισε να τρώει. Ο είσπράκτορας  βγήκε έξω  , είδε τι γινόταν και ρώτησε .
-          Μπάρμπα , Γιάννη, σε καινούρια εφημερίδα βρήκες να βάλεις βρώμη ,για να φάει ο γαϊδαρος….
-          Άκου,του είπε . Ο γαϊδαρός μου δεν τρώει .Διαβάζει την εφημερίδα, γιατί αυτή που μου έφερες ,μόνο γαϊδούρια τη διαβάζουν….
Κόκκαλο ο εισπράκτορας….
Οι μικροί περιμέναμε πώς και πώς το λεωφορείο , να το δούμε ,να το επεξεργαστούμε και  η επιθυμία μας ήταν να μπούμε μέσα. Έλα όμως που ο δάσκαλος το απαγόρευε…. Κάποτε όσοι τα κατάφερναν μας διηγόντουσαν πώς ήταν και πόσο έτρεχε γρήγορα.
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οδηγούς και εισπράκτορες της εποχής εκείνης ,για την προσφορά τους στο χωριό. Δύσκολα χρόνια ,δύσκολες εποχές ,αξέχαστες όμως…

                                                                              


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου