Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

"ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ-ΑΝΟΙΞΗ-4ο-"




                                                                 





                                                                     ΑΝΟΙΞΗ

 Την Άνοιξη οι γεωργοί προετοίμαζαν τα χωράφια ,για να σπείρουν  τα καλοκαιρινά. Καρπούζια ,πεπόνια σησάμι και λαχανικά. Τα χωράφια οργώνονταν με το ξύλινο αλέτρι ,που τραβούσαν ζώα. Χρησιμοποιούσαν τσάπες ,τσαπιά  και στο τέλος αφού έσπερναν ,τα ζώα τραβούσαν τον ράκο ,που ίσιωνε τα αυλάκια και γενικά την επιφάνεια του χωραφιού. Την εποχή αυτή φύτευαν στους κήπους λαχανικά ,όπου υπήρχαν νερά. Οι τσάπες ,τα τσαπιά και το λισγάρι ,ήταν τα συνηθισμένα εργαλεία.
     Στον Κάμπο ,στην πιο γόνιμη περιοχή προετοίμαζαν τα χωράφια ,για τα καρπούζια ,τα πεπόνια και το σουσάμι. Ζευγάριζαν τα; Χωράφια με τα ξύλινα και σιδερένια άλετρα  και αργότερα με τα τρακτέρ. Ακολούθούσε ο ράκος για το  ίσιωμα του χωραφιού και το φύτεμα της « κούνας» ,καρπούζι ,πεπόνι ,με τα χέρια .Όταν φύτρωναν τα φυτά ,σκάλιζαν το χωράφι με τα σκαλιστήρια και τσάπες. Τότε τα φυτά δεν ποτίζονταν και τα καρπούζια ήταν άνυδρα ,αλλά καρπούζια ολόγλυκα σαν το μέλι και όχι σαν τα σημερινά.
      Η ίδια διαδικασία και για το σουσάμι. Όταν κιτρίνιζε το έβγαζαν με τα χέρια ,το έστηνα σαν πυραμίδα , το έδεναν με καρπουζιά  ή άλλο φυτό για τον φόβο του αέρα και τοποθετούσαν στο σωρό και πέτρες για  να βαραίνει.
                                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου