Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

"ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-2ο"




                                                                             





                                                                 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

   Το Φθινόπωρο  έκοβαν ξύλα για τον χειμώνα ,λοκοπούσαν τα χωράφια,  χωμά
τιζαν τα σπίτια  και ετοίμαζαν το σπίτι για τον χειμώνα. Το λόκοπο γινόταν με Τσάπες πλατιές , Αξίνες  κοφτερές  και Ταχράδες. Οι ίδιοι ακόνιζαν τις τσάπες με Λίμες και έβαζαν το Σάπι ,το ξύλο. Για τους πιο δύσκολους  θάμνους χρησιμοποιούσαν την αξίνα .Η αξίνα ήταν πιο στενή από την τσάπα. Αποτελείτο από το σάπι και το σιδερένιο μέρος. Αυτό αποτελείτο από δύο μέρη. Το ένα πιο πλατύ και το άλλο πιο κοφτερό. Με τον Ταχρά  ,σιδερένιο ,κυρτό εργαλείο ,έκοβαν τα σχίνα και τις κυμαριές .Το χωμάτισμα  γινόταν κάθε χρόνο και το χώμα το έφερναν από μια περιοχή που λέγεται  Διαούλι. Οι άντρες έσκαβαν με τσάπες και κασμάδες το χώμα ,το έβαζαν σε κοφίνια ή σακιά ,τα φόρτωναν στα ζώα και την μεταφορά αναλάμβαναν οι γυναίκες. Οι γυναίκες καθάριζαν και τα δώματα των σπιτιών και τα έβαφαν με ασβέστη.
                                                           

   Το ανέβασμα της Πατελιάς στο δώμα ,γινόταν και από τους δύο. Ο άντρας ανέβαινε στο δώμα και η γυναίκα έβαζε την πατελιά  σε κουβά ,πλαστικό, ο οποίος ήταν δεμένος με σχοινί και ο άντρας τον ανέβαζε στο δώμα ,τραβώντας. Συνήθως βοηθούσε και όλη η οικογένεια. 
                                                                   

Τα ξύλα ήταν χρήσιμα για το μαγείρεμα και το άναμμα του τζακιού. Με Ταχράδες και Μανάρια πήγαιναν στα βουνά και έκοβαν τα ξερά ξύλα και σεβόντουσαν τα  δάση. Ο άνδρας έκοβε τα ξύλα ,τα έκανε γομάρια και τα φόρτωνε στα ζώα ,που πολλές φορές τα οδηγούσε η γυναίκα στο χωριό και ο άντρας έμενε για να συνεχίσει να κόβει ξύλα. Μαζί του είχε και τη λίμα ,για να ακονίζει τα εργαλεία. Τα ξύλα τα τοποθετούσαν στο κελάρι, που ήταν και το σπίτι των ζώων κατά τους χειμερινούς μήνες.
                                                                

     Το Φθινόπωρο ξεκινούσε και το μάζεμα των ελιών. Οι γεωργοί χρησιμοποιούσαν τις τέγκλες ,τα πανιά ,σακιά  ,κοφίνια ,ταχράδες και κλαδευτήρια. Οι ελιές μεταφέρονταν στο ελαιοτριβείο ,που εκεί έβγαινε το λάδι.
                                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου