Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

"ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"-1ο"


                          



                                           ΓΕΩΡΓΙΚΑ  ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


                                                         




Οι κάτοικοι του χωριού ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Ασχολούνταν με τη  γη και δεν υπήρχαν τα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα. Τα  περισσότερα εργαλεία τους τα έφτιαχναν οι ίδιοι ή κάποιοι χωριανοί που  είχαν έφεση . Ανάλογα με την εποχή  και την εργασία που έκαναν, είχαν και διάφορα εργαλεία.
    Από το 1950 και μετά τα πράγματα άλλαζαν συνεχώς και οι γεωργοί  είχαν καινούρια εργαλεία ,που έκαναν τη ζωή τους πιο εύκολη και έβλεπαν την παραγωγή τους να αυξάνει. Θυμάμαι το πρώτο τρακτέρ,όταν ήρθε στο χωριό. με αλυσίδες οι τροχοί  ,επιβλητικό και όλοι τρέχαμε να το περιεργαστούμε. Αργότερο ήρθε και ένα ρυμουλκούμενο ,για την μεταφορά της σοδειάς,που έκανε εύκολες τις μεταφορές. Σκέφτομαι ότι ,όποτε ερχότα κάτι καινούριο ,κάποιο παλιό χανόταν. Π.χ. με το ρυμουλκούμενο ,σταμάτησε το κουβάλημα των σταχυών με τα ζώα και εμείς οι μικροί τότε χάσαμε μια ευχάριστη ασχολία.
    Αργότερα ήρθαν οι θεριστικές μηχανές και οι αλωνιστικές και πολλά πράγματα χάθηκαν .Σήμερα όταν οι γεωργοί θερίζουν ,περιμένουν με το αγροτικό αυτοκίνητο να φορτώσουν το σιτάρι γαι να το πάνε στις αποθήκες.
  Εμείς σε συνέχειες θα σας παρουσιάσουμε τα γεωργικά εργαλεία ,που χρησιμοποιούσαν τότε κατά εποχη ,για να γνωρίσουν και οι νώτεροι την εξέλιξη και να συγκρίνουν τις δυσκολίες του τότε με το σήμερα.

                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου