Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

"Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ "

                                                              

                                                                " Το  Δημοτικό Σχολείο"




                                                                  H   Σχολική   ζωή

Τα σχολικά χρόνια ήταν δύσκολα ,αλλά τα θυμάμαι με νοσταλγία  και αγάπη. Οι δάσκαλοι αυστηροί ,οι γονείς το ίδιο και η συμμετοχή των παιδιών αποτελεσματική.
Θυμάμαι ,καθαρίστρια δεν υπήρχε , Αναλαμβάναμε τα μεγάλα παιδιά να καθαρίζουμε τις τάξεις ,τα θρανία και το Γραφείο του σχολείου. Δύο δύο καθαρίζαμε τη μέρα που όριζε ο δάσκαλος. 
    Την εποχή εκείνη, το πρωί παίρναμε ρόφημα, γάλα  και  στις 10 η ώρα ένα κομμάτι τυρί και βούτυρο. Το γάλα το παρασκευάζαμε τα μεγάλα παιδιά. Κουζίνες ή πετρογκάζ δεν υπήρχαν και έπρεπε η φωτιά να ανάβει με ξύλα. Όλα τα παιδιά του σχολείου κουβαλούσαμε ξύλα από τα σπίτια μας  για το σκοπό αυτό. Δύο  δύο ,ένα αγόρι και ένα κορίτσι ,πρωί πρωί ,έπρεπε να ετοιμάσουμε το γάλα , για να μοιραστεί στην πρωινή προσευχή.   Ξυπνούσαμε πολύ πρωί ,παίρναμε τη τσούκα (μεγάλο τσουκάλι) ,πηγαίναμε να πάρουμε νερό από τη βρύση ,ανάβαμε τη φωτιά με τα ξύλα και παίρναμε  τη σκόνη του γάλακτος  στην κατάλληλη δόση ,τη ρίχναμε στο νερό που έβραζε και με την κουτάλα ταράζαμε το μίγμα, για να μη βολιάσει. Όταν χτυπούσε  το κουδούνι  μετά την προσευχή ,όλα τα παιδιά στη σειρά με το κατσαρολάκι μας στο χέρι ,παίρναμε το γάλα μας . Ο δάσκαλος έκανε έλεγχο αν το πίναμε όλοι. Την εποχή εκείνη το ρόφημα αυτό ήταν για μας το πιο νόστιμο που υπήρχε.
      Πριν χτυπήσει το κουδούνι κάποια παιδιά έπρεπε να πάνε στο γραφείο να κόψουν το τυρί σε μερίδες και να ετοιμάσουν το βούτυρο. Όλα αυτά  ήταν μέσα σε τενεκέδες. ΄Επρεπε να ζυγίζονται  και να είναι καθαρά . Μόλις χτυπούσε το κουδούνι ,τα παιδιά στη σειρά έπαιρναν το μερίδιό τους ,έτρωγαν παρέες παρέες και έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Σε κάποιους  δεν άρεσαν όλα αυτά και προσπαθούσαν να τα αποφύγουν .Το άγρυπνο μάτι του δασκάλου όμως τους παρακολουθούσε  και τους ανάγκαζε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα.
      Αργότερα ήρθε το φαγητό στο σχολείο σε καθημερινή βάση και  οι χυμοί    . Όλα αυτά βοήθησαν την εποχή εκείνη τα μικρά παιδιά και ήταν μια ανάσα στη διατροφή μας. Βλέπετε οι γονείς μας γεωργοί και κτηνοτρόφοι ,έφευγαν από το πρωί στις δουλειές τους και γύριζαν αργά το βράδυ.


                                                   "    Είσοδος Δημοτικού Σχολείου       "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου