Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-ΜΠΗ-ΒΡΥΣΙΑ-4"



                                                                                   





                    ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ –ΜΠΗ, ΒΡΥΣΙΑ



                                        ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΜΠΗ

          Μπη είναι η πηγή. Βρίσκεται κοντά στο χωριό και υπήρξε μια πηγή που οι χωριανοί πότιζαν τα κηπούλια τους ,πότιζαν τα ζώα τους ,αλλά έπαιρναν νερό με τις στάμνες ,για τις ανάγκες των σπιτιών.
    ΄Εχει υδραγωγείο που μαζεύεται το νερό και σήμερα δυστυχώς δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης νερού. Τα κηπούλια δεν ήταν πολλά και κάποια ακόμα σώζονται όπως και οπωροφόρα δέντρα. Οι χωριανοί και ιδίως  οι γυναίκες και τα παιδιά πήγαιναν με τις στάμνες ,για να πάρουν νερό. Κάποιοι πήγαιναν με τα ζώα τους που φόρτωναν τις στάμνες ,αλλά ταυτόχρονα πότιζαν και τα ζωντανά.
     Η απόσταση από το χωριό δεν είναι μεγάλη ,αλλά ο δρόμος ήταν στενός ,μονοπάτι ,που δυσκόλευε τη μεταφορά του νερού με τις στάμνες. Πόσες φορές δεν πήγαμε ,γεμίσαμε τις στάμνες και στο δρόμο από μια απροσεξία ή στραβοπάτημα ,γλιστρίσαμε ,πέσαμε και η στάμνα έσπασε. Πηγαίναμε σπίτι μετά φόβου, γιατί ξέραμε τι μας περίμενε!!!! Δύσκολα χρόνια ,αλλά τα θυμάμαι με νοσταλγία.

                                   


                              ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΡΥΣΙ

   Τα βρυσιά ήταν κοντά στο χωριό. Το νερό δεν πινόταν και το χρησιμοποιούσαμε για τα ζώα και το πότισμα των κήπων. Είχε δυο μικρές στέρνες, χαβούζες ,για να πίνουν τα ζώα και να ποτίζουν .Τα καλοκαίρια ιδίως για να ποτίσεις τα ζώα ,έπρεπε να περιμένεις με τη σειρά  . Έβλεπε κανείς μικρά παιδιά ,μεγάλους ,να περιμένουν υπομονετικά  και πολλές φορές τα γαϊδούρια αρπάζονταν μεταξύ τους  και αν δεν υπήρχαν μεγάλοι ,τα πράγματα ήταν δύσκολα.
     Η περιοχή είχε και αρκετά φίδια. Λόγω του νερού ,πλησίαζαν και αυτά για να πιούν  και τότε το βάζαμε στα πόδια. ΄Ηταν μεγάλα ,κατάμαυρα και επιθετικά την εποχή που βάτευαν. Κάποιοι τολμηροί με ξύλα και πέτρες προσπαθούσαν να τα σκοτώσουν. Οι πιο πολλοί βλέπαμε από μακριά και θαυμάζαμε τους τολμηρούς. Στο γυρισμό διηγούμασταν τα κατορθώματα με μπόλικη υπερβολή.
     Σήμερα τα Βρυσιά δεν λειτουργούν. Το νερό στέρεψε ,όπως τόσες και τόσες πηγές και τα χαλάσματά τους  μαρτυρούν παλιές ,καλές  εποχές.

                                                           


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου