Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

"ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-ΣΚΑΛΑ-2-"


                                                            
 Ο Καταρράκτης του Αγίου Θωμά.Εδώ ήταν τα κηπούλια της Σκάλας.
 Τα κηπουλια έγιναν δρόμος ,που οδηγεί στον καταρράκτη
' Η βλάστηση πανέμορφη.



                         ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ
   Τα κηπούλια της Σκάλας βρίσκονται  μέσα στο ποταμάκι του καταρράκτη του Αγίου Θωμά. Βρίσκονται κάτω από τον καταρράκτη ,στην αριστερή πλευρά ,όπως βλέπουμε τον καταρράκτη  ,που σήμερα είναι δρόμος που οδηγεί εκεί.
      Τα κηπούλια αυτά είχαν μια ιδιομορφία. Έμοιαζαν με το γεφύρι της ¨Αρτας ,που το πρωί το χτίζανε ,το βράδυ γκρεμιζόταν. Το νερό το έπαιρναν από ένα μεγάλο λάκκο ,που σχηματίζεται στον καταρράκτη. Τα κηπούλια δεν ήταν πολλά, αλλά χρήσιμα για τότε.
       Τον χειμώνα παλιά έπεφταν πολλές βροχές ,τα ποτάμια έτρεχαν  και οι πηγές ήταν πολλές. Πολλές φορές τον χειμώνα έβρεχε πολλές ημέρες και καταρρακτωδώς. Τότε τα ποτάμια ξεχείλιζαν και έκαναν πολλές ζημιές. Τα κηπούλια αυτά κάθε χειμώνα είχαν πρόβλημα. Πόσες φορές δεν τα πήρε ο ποταμός και χάθηκαν. ΄Εκανε  αφάτι και οι άνθρωποι έχασαν τα κηπούλια τους ,άκουγες την άλλη μέρα. Και όμως αυτά τα κηπούλια ξαναφτιάχνονταν. Η θέληση και το πείσμα των χωριανών ενάντια στη φύση ,νικούσε .¨Ολοι μαζί βοηθούσαν να ξαναφτιαχτούν ,νίκη των χωριανών και να ξαναχαθούν ,νίκη της φύσης. ΄Ενας ακήρυχτος πόλεμος που δεν είχε τέλος.
-Χαλάτε εσείς , ξαναφτιάχνουμε εμείς!!!!
     Σήμερα τα κηπούλια δεν υπάρχουν .΄Εχουν γίνει δρόμος που οδηγεί στον καταρράκτη και μόνο κάποια σημάδια ,δέντρα , βαστάει από πέτρες ,μαρτυρούν την ύπαρξή τους.

 Εικόνες από τα σημεία που βρίσκονταν τα κηπούλια.
                                               



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου