Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

¨ΓΙΑΤΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΠΛΕ"




                                                                          




           ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ  ΤΟΝ    ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.


                                                                               


                       ΓΙΑΤΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΠΛΕ
Για να δει κάτι το μάτι μας πρέπει να πέσουν αρκετά φωτόνια πάνω του για να το ερεθίσει. Όπως καταλαβαίνετε στην περίπτωση του ουρανού στο μάτι μας πέφτουν κυρίως “μπλε” φωτόνια. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλά σωματίδια, τα οποία, κι ας μην τα βλέπουμε, επηρεάζουν το φως. Συγκεκριμένα το σκεδάζουν. Όπως είναι λογικό, τα φωτόνια που σκεδάζονται περισσότερο είναι αυτά που βλέπουμε κυρίως.
Η σκέδαση είναι ανάλογη του μεγέθους του αντικειμένου στο οποίο προσπίπτει το φως και αντιστρόφως ανάλογη του μήκους κύματος των φωτονίων. Τα κύρια σωματίδια στην ατμόσφαιρά μας είναι το οξυγόνο και το άζωτο, τα οποία έχουν μέγεθος περίπου 2nm (2∙10-9 μέτρα). Λόγω του μικρού τους μεγέθους η σκέδαση θα είναι πιο έντονη στα φωτόνια με μικρό μήκος κύματος.Επίσης, τα φωτόνια που φτάνουν στη Γη ανήκουν κυρίως στο ορατό φάσμα φωτός.
Όπως βλέπουμε το μπλε έχει μικρό μήκος κύματος (450nm), άρα η σκέδαση είναι έντονη.
Το ιώδες όμως έχει ακόμα μικρότερο, γιατί, τότε, ο ουρανός δεν είναι μωβ;
Το ιώδες, όπως και το υπεριώδες φως, απορροφώνται από τη ζώνη του όζοντος στην στρατόσφαιρα. Έτσι φτάνει ελάχιστο στο έδαφος, όπου είμαστε εμείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου