Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

" ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΡΑΒΟΛΟΥΣ"


                                                                   
 " Το μάζεμα γίνεται στο βουνό και από καθαρά μέρη".
 " Αφήνονται μερικές μέρες για να καθαρίσουν'
" Και μετά έτοιμοι για μαγείρεμα"

                    ΟΙ ΚΑΡΑΒΟΛΟΙ  ,ΕΝΑΣ ΝΟΣΤΙΜΟΣ ΜΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Με τις πρώτες βροχές αρχίζει και το μάζεμα των καραβόλων στο χωριό. Οι περιοχές που μπορεί κανείς να τους βρει είναι ορισμένες. Οι χωριανοί προτιμούν να είναι μακριά από το χωριό ,από καλλιεργημένα χωράφια που πέφτουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα και γενικά σε καθαρά μέρη. Συνήθως προτιμούν αυτούς που ζουν σε βουνά και βρίσκονται πάνω σε θάμνους. Χινοπόδια ,αγκατσάρους κ.α.
Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές πηγαίνουν να τους μαζέψουν. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πάνε σε μια περιοχή ,βουνό « στη Συκιά» ,που βρίσκεται πάνω από το χωριό Κατταβιά. Είναι μια περιοχή που παραδοσιακά πάντα θα βρεις καραβόλους. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολη η ανάβαση στο βουνό ,αλλά ανταμείβεσαι και θα βρεις αρκετούς. Παρέες παρέες αρχίζουν να μαζεύουν και στο τέλος γίνεται η καταμέτρηση. Τόσους μάζεψε ο Μιχάλης ,περισσότερους ο Σταυρής .Όλα καλά φτάνει να υπάρχει μέτρο στο μάζεμα και να μην αφανίζονται. Μετά τις πρώτες βροχές σταματά το μάζεμα ,γιατί αρχίζει η αναπαραγωγή και αυτό όλοι το σέβονται.
Αφού μείνουν μερικές μέρες σε ένα χώρο ,καθαρίζονται ,πλένονται και με μαχαίρι αφαιρούν ένα μέρος από το κέλυφος ,από το πίσω μέρος. Οι καραβόλοι είναι έτοιμοι για μαγείρεμα. Οι νοικοκυρές συμπληρώνουν ντομάτα ,κρεμμύδι ,αλάτι ,πιπέρι και λάδι και το μαγείρεμα αρχίζει. Στο τέλος όλοι απολαμβάνουν ένα πεντανόστιμο φαγητό. Για να βγουν από το κέλυφος και να φαγωθούν ,άλλοι τους ρουφούν και άλλοι πιο εκλεπτυσμένοι χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδα . ΄Οποιο τρόπο και να χρησιμοποιεί κανείς ένα είναι το γεγονός. Την εποχή αυτή την περιμένουν όλοι, για να απολαύσουν το νόστιμο αυτό έδεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου