Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΧΙΟΝΑΣΤΙΒΑΔΕΣ




                                                                         





      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.


                                                     

            ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ
Αρχικά, σημασία έχει ότι οι χιονοστιβάδες παρατηρούνται σε μέρη όπου τα χιόνια είναι μόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι χωρίζεται σε στρώματα. Χαμηλά είναι το “παλιό” χιόνι και ψηλά το “νέο”, κάθε χρόνο προστίθεται ένα νέο στρώμα χιονιού. Οι χιονοστιβάδες συμβαίνουν όταν τα “χαμηλά” στρώματα του χιονιού δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα “ψηλά”.
Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το χιόνι γίνεται πάγος. Και για αυτό υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι. Η ζέστη και η πίεση των ψηλότερων στρωμάτων του χιονιού.
Ας δούμε τον πρώτο, η ζέστη. Αν μετά την περίοδο των χιονοπτώσεων ακολουθήσει ένα ζεστό καλοκαίρι το χιόνι θα αρχίσει να λιώνει, όχι μόνο η επιφάνειά του αλλά και το εσωτερικό του. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το λιώσιμο στο εσωτερικό. Μέρος του νερού παγιδεύεται στα στρώματα του χιονιού. Όταν λοιπόν ξαναέρθει ο χειμώνας το παγιδευμένο νερό θα σχηματίσει πάγο.
Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τον αντίθετο ακριβώς λόγο από την πρώτη. Αντί για ένα ζεστό καλοκαίρι έχουμε ένα κρύο χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις. Λόγω των πολλών χιονοπτώσεων αυξάνεται το βάρος του χιονιού στα “ψηλά” στρώματα. Αυτό αυξάνει την πίεση στα “χαμηλά στρώματα μετατρέποντας το χιόνι σε πάγο. Αντίστοιχο φαινόμενο είναι όταν φτιάχνεται μια χιονόμπαλα και αρχίζετε και την πιέζεται. Η χιονόμπαλα θα αρχίσει να σκληραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το χιόνι αρχίζει και χάνει τη δομή του και μετατρέπεται σε πάγο σιγά-σιγά.


                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου