Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

'"ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ "


                                                                   






                                                            ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ

                                    (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Ι. ΒΟΛΑΝΑΚΗ)


Νοτιοδυτικά της  νήσου Ρόδου και σε απόσταση 84 χλμ. Από την πρωτεύουσα , στο μέσον ερήμων εκτάσεων και σε υψόμετρο 400μ. περίπου , βρίσκεται το χωριό Μεσαναγρός , το οποίο διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το μεσαιωνικό  χαραχτήρα του.

   Ο οικισμός έχει κτιστεί στη θέση παλαιοτέρου ,όπως φαίνεται από τα διάφορα λείψανα οικοδομημάτων , τα οποία διακρίνονται μέσα και έξω από αυτόν και όπως μαρτυρείται από φιλολογικές πηγές. Μέσα στον οικισμό βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε στη θέση δύο παλαιοτέρων ναών. Δυτικά του χωριού βρίσκεται χαμηλός λόφος ,πάνω στον οποίο διακρίνονται λείψανα παλαιών οικοδομημάτων και άφθονα πήλινα όστρακα.

      Βόρεια του Μεσαναγρού και σε απόσταση 1 χλμ. Περίπου, αποκαλύφθησαν πρόσφατα λείψανα παλαιού οικοδομήματος , με επιμελημένη τοιχοποιία και δάπεδο από χοχλάκι , το οποίο έχει στερεωθεί σε ισχυρό υπόστρωμα από υδραυλικό κονίαμα (κορασάνι). ΒΔ του χωριού και σε απόσταση 4 χλμ. Περίπου στη θέση Παληοεκκλησιά ή Αγία Βαρβάρα ,επισημάνθηκε πρόσφατα και ερευνήθηκε ,μεγάλο παλαιοχριστιανικό συγκρότημα.

   Νότια του Μεσαναγρού και σε απόσταση 2 χλμ. Περίπου από αυτόν , βρίσκεται το ναϋδριο του Αγ. Γεωργίου . Πρόκειται για μονόχωρο κτίσμα, που καλύπτεται με κτιστή καμάρα. Κατά την ανέγερσή του έχουν χρησιμοποιηθεί μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη  ως οικοδομικό υλικό.Συνάγεται ότι ο ναός κτίστηκε στη θέση παλαιοτέρου, πιθανώς παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

   ΝΑ του οικισμού και σε απόσταση 4 χλμ. Βρίσκεται το ναϋδριο του Αγίου Θωμά. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων  κτίσμα , με εξέχον  εγκάρσιο κλίτος και καλύπτεται με κτιστή καμάρα και κεραμίδια. Από την ύπαρξη των θεμελίων τριών αψίδων ανατολικά της αψίδος του ναού και πολλών αρχιτεκτονικών μελών , συνάγεται ότι ο ναός αυτός κτίστηκε στη θέση παλαιοτέρων ναών ,από τους οποίους ο αρχαιότερος ανήκε στον τύπο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και έφερε στην ανατολική πλευρά μια αψίδα εσωτερικώς ημικυκλική και εξωτερικώς πολυγωνική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου