Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

"Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ"


                                                      
 " Ο Ευάγγελος  Καραγιάννης ,Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσαναγρού ,που τότε άκμαζε"

" Εδώ ο Καραγιάννης Ευάγγελος ,με τη σύζυγό του Τσαμπίκα  ,μας διηγείται την ιστορία του Συνεταιρισμού"
                                                                            
"Παλιές εικόνες από το Μεσαναγρό.Κάτω δεξιά το "σπίτι" της αλωνιστικής μηχανής όπως το λέγαμε τότε ,το λέμε και σήμερα. Στέκει για να μας θυμίζει το Συνεταιρισμό που τότε άκμαζε,"



                              Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ


     Το χωριό ήταν γεωργικό και η καλλιέργεια των χωραφιών γινόταν με τα ζώα και πολλές φορές οι ίδιοι οι γεωργοί με τη τσάπα, καλλιεργούσαν τα δύσκολα χωράφια. Το πόσο κοπιαστικό ήταν ,δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί ,αν δεν το έχει ζήσει. Μέρες ολόκληρες, ώρες ατέλειωτες να ζευγαρίζεις με τα ζώα ,να θερίζεις με τα χέρια κρατώντας το δρεπάνι και να αλωνίζεις με τα ζώα το κατακαλόκαιρο.
    Μετά το 1950 ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός του χωριού. Πρόεδρος ο Τριαντάφυλλος  Καραγιάννης  και στις αρχές του 1950 αγοράστηκε αλωνιστική μηχανή και τρακτέρ. Οι παλιότεροι θα θυμούνται το τρακτέρ με τις αλυσίδες ως τροχούς ,που έμοιαζε με τανκ .΄Ηταν η πρώτη ανάσα για τους γεωργούς. Θυμάμαι όταν αλώνιζαν τα σιτάρια. Τα στάχια μαζεύονταν στα αλώνια  και κατά  το τέλος Ιουνίου άρχιζαν οι εργασίες. Υπήρχαν εργάτες που ανέβαζαν τα  γομάρια στη μηχανή, ο κουκιστής ,που τροφοδοτούσε τη μηχανή ,ο οδηγός και ο υπεύθυνος του Συνεταιρισμού που ήταν ο διαχειριστής.
       Το 1957 μπήκε Πρόεδρος ο Ευάγγελος Καραγιάννης και Σύμβουλοι ο Μιχαήλ Καραγιάννης ,ο Φίλιππος Παπαδημητρίου και ο Μαυρουδής  Αθανασάς. Το γραφείο του Συνεταιρισμού ήταν στο σπίτι του Κανονίσου. Επειδή τα παλιό τρακτέρ είχε προβλήματα ,ήθελαν να πάρουν  καινούριο ,να αγοράσουν θεριστική μηχανή  και κάποιο μεταφορικό μέσο.
    Κάλεσαν λοιπόν το Νομάρχη, το Δ/ντή της Νομαρχίας ,το Δ/ντή της Διεύθυνσης Γεωργίας ,το Δ/ντή του Δασαρχείου , να έρθουν στο χωριό. Ο Νομάρχης ανακοίνωσε την δωρεάν παραχώρηση τρακτέρ και απέμειναν τα άλλα δύο. Πήραν δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα  ,για να αγοράσουν θεριστική μηχανή και ένα ρυμουλκό ανατρεπόμενο.
     Για να μπορούν να πληρώνουν το χρέος ,σκέφτηκαν να καλλιεργήσουν το χωράφι της εκκλησίας στην περιοχή Λάκκος. Η Μηχανική Καλλιέργεια έστειλε μηχανήματα και καθάρισαν το χωράφι ,που είναι αρκετά μεγάλο ,το καλλιεργούσαν κάθε χρόνο και ξεπλήρωναν το χρέος. Υπήρχαν βέβαια και τα έσοδα από την αλωνιστική ,τη θεριστική και το ρυμουλκό και όλα πήγαιναν μια χαρά.
    Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ευάγγελος Καραγιάννης ,πέραν από το Συνεταιρισμό ασχολήθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της εποχής εκείνης , με την Πρόνοια  και την Εκκλησιαστική Επιτροπή ,πάντα με επιτυχία.
       Πέρασαν μερικά χρόνια και σιγά σιγά και ιδιώτες πήραν τρακτέρ ,φορτηγά αυτοκίνητα ,θεριστικές μηχανές και έτσι ο Συνεταιρισμός έχασε την λάμψη του. Σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς .


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου