Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

"ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ...( ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)



                                                            






      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ,ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.

                                                 

Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει η λεγόμενη “σκοτεινή ύλη”;(¨Αρθρο του Καθηγητή Φυσικής,Απόστολου Ζαγοριανού)



Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ύλη που βλέπουμε γύρω μας και αυτή που έχει παρατηρηθεί στο σύμπαν είναι μόνο 20% της συνολικής ύλης που υπάρχει, το υπόλοιπο 80% είναι σκοτεινή ύλη. Αν συνυπολογίσουμε και τη σκοτεινή ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν τότε τα ποσοστά είναι: 70% σκοτεινή ενέργεια, 25% σκοτεινή ύλη και μόλις 5% η γνωστή μας ύλη. Αλλά η έννοια της σκοτεινής ενέργειας είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν θα την αναλύσουμε (τουλάχιστον σε αυτό το άρθρο).
Η σκοτεινή ύλη, όπως λέει και το όνομά της, είναι ύλη που δεν μπορούμε να δούμε. Και για αυτό το λόγο είναι άγνωστη σε εμάς. Υπάρχουν θεωρίες για το από τι αποτελείται, αλλά, αφού δεν έχει παρατηρηθεί, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Γιατί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτή η σκοτεινή ύλη αφού δεν μπορούμε να τη δούμε; Και ίσως ακόμη πιο περίεργο είναι το μεγάλο της ποσοστό, γιατί λοιπόν;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρατηρηθεί κάτι, ο πιο απλός είναι να το δούμε, όμως αντί να δούμε το ίδιο μπορούμε να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα της αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον του. Όταν περπατάμε σε ένα σκοτεινό διάδρομο μπορεί να μην μπορούμε να δούμε, όμως ψηλαφίζοντας μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν οι τοίχοι γύρω μας. Δεν τους είδαμε, αλλά το γεγονός ότι στο χέρι μας παρουσιάζεται μια αντίσταση μας λέει ότι κάτι υπάρχει κάτι που το εμποδίζει. Θεωρητικά δεν ξέρουμε καν ότι είναι τοίχος, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι μάλλον είναι τοίχος.
Παρόμοια δεν βλέπουμε την σκοτεινή ύλη, αλλά βλέπουμε την βαρυτική της επίδραση. Αν δεν συνυπολογίσουμε την σκοτεινή ύλη δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί τα άστρα ενός γαλαξία είναι δέσμια. Αν, όμως, δεν είναι δέσμια σημαίνει ότι το ότι είναι μαζί είναι τυχαίο. Αλλά υπήρχε αρκετός χρόνος για να διαφύγουν και το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πράγματι είναι δέσμια.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα συστήματα γαλαξιών, χωρίς την σκοτεινή ύλη δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί είναι δέσμια. Όμως σε αυτή την περίπτωση η συγκέντρωση δεδομένων είναι πιο δύσκολη.
Τέλος, όπως η εμπειρία μας, μας λέει ότι αυτό που ψηλαφίζουμε στο σκοτεινό διάδρομο είναι ένας τοίχος, υπάρχουν θεωρίες για το από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη, όπως αναφέραμε παραπάνω. Κάποια από τα σώματα που θεωρούμε ότι την απαρτίζουν είναι: τα νετρίνα, γαλάζιοι γίγαντες (άστρα) αρκετά αχνοί για να τους δούμε, μαύρες τρύπες, αστέρες νετρονίων, λευκοί νάνοι κ.ά.. Το ερώτημα είναι αν αυτά είναι αρκετά για να εξηγήσουν το μεγάλο ποσοστό της σκοτεινής ύλης ή υπάρχει και κάτι που είναι άγνωστο σε εμάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου