Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

"ΓΙΑΤΙ ΓΛΙΣΤΡΑΜΕ ΣΤΑ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)


                                                                  
                                                                     







      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.

                                                    

            ΓΙΑΤΙ ΓΛΙΣΤΡΑΜΕ ΣΤΑ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 Σε όλους μας έχει συμβεί να γλιστρήσουμε σε μια βρεγμένη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ένα βρεγμένο αντικείμενο η τριβή μειώνεται σημαντικά.
Αρχικά ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για την τριβή.
Η τριβή υπάρχει λόγω των δεσμών που σχηματίζονται ανάμεσα στα δύο αντικείμενα. Στην περίπτωσή μας ανάμεσα στο πόδι μας και το έδαφος. Έτσι, όταν ασκούμε δύναμη στα πόδια μας η τριβή επιτρέπει στη δύναμη να μεταφερθεί στο έδαφος (για την ακρίβεια την παράλληλη στο έδαφος συνιστώσα της) και αυτό μας ασκεί μια ίση και αντίθετη δύναμη, σπρώχνοντάς μας προς τα μπρος (τρίτος νόμος του Νεύτωνα). Χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατο να περπατήσουμε, αφού τα πόδια μας απλά θα έφευγαν προς τα πίσω αντί να σπρώχνουν εμάς προς τα μπρος. Για να περπατάμε κανονικά πρέπει η δύναμη που βάζουμε στο πόδι μας να είναι ίση με αυτήν που ασκείται από το έδαφος στο πόδι μας.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν το έδαφος είναι βρεγμένο;
Σε αυτήν την περίπτωση το έδαφος σχηματίζει δεσμούς με το νερό. Έτσι το πόδι μας σχηματίζει πολύ λιγότερους δεσμούς σε σχέση με αυτούς που σχηματίζει συνήθως.
Θα έχετε ακούσει για την τριβή ολίσθησης και τη στατική τριβή, η μία υπάρχει όταν το ένα αντικείμενο μετακινείται πάνω στο άλλο ενώ η δεύτερη όταν δεν μετακινείται. Επίσης, η στατική τριβή είναι ισχυρότερη από την τριβή ολίσθησης.
Έτσι, αν ασκήσουμε με το πόδι μας μεγαλύτερη δύναμη από την στατική τριβή, με αποτέλεσμα το πόδι μας να μετακινείται σε σχέση με το έδαφος και να ασκείται πλέον τριβή ολίσθησης, μειώνεται η δύναμη που μας ασκείται από το έδαφος και μας “σπρώχνει” προς τα μπρος. Αυτό, όπως είπαμε παραπάνω, είναι πιο εύκολο όταν το έδαφος είναι βρεγμένο.
Επίσης θα έχετε παρατηρήσει ότι γλιστράμε πιο εύκολα όταν τρέχουμε, αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρέχουμε βάζουμε περισσότερη δύναμη στο πόδι μας.


                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου