Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

"ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ,Ο ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ"



                                                            











ΘΑΝΑΣΗΣ  ΜΑΤΘΑΙΟΣ  ,Ο ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΈΚΤΗΣΕ ΤΗΝ                             
                                         ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


      Κάθε καλοκαίρι το χωριό ξαναζωντανεύει. Οι Ροδίτες Μεσαναγρενοί  ,αλλά και πολλοί μετανάστες έρχονται στο χωριό και μένουν αρκετό καιρό. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από την Αυστραλία  και Αμερική . Φέτος μας ξάφνιασε ο ερχομός Μεσαναγρενού μετανάστη από την Αργεντινή,του Θανάση Ματθαίου. Ο Θανάσης έχει έρθει και άλλες φορές  ,τώρα όμως σε ηλικία 85 χρονών έδειξε ότι η ηλικία δε μετρά ,μπροστά στην επιθυμία να δεις τον τόπο σου.΄Ηρθε λοιπόν μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα και την οικογένεια του γιου του .
     Ο Θανάσης Ματθαίος γεννήθηκε στο Μεσαναγρό το 1927,όπου και έμαθε τα πρώτα γράμματα. Οι συνθήκεςς στο χωριό τότε δύσκολες ,δουλειές δεν υπήρχαν και αποφάσισε να ξενιτευτεί το 1951 , σε ηλικία 24 χρονών , στην Αργεντινή. Στην Αργεντινή υπήρχαν και άλλοι χωριανοί και τα παιδιά του Σταύρου Μπίλλη ,έκαναν τα ΅χαρτιά΅ ,όπως έλεγαν , και στον αδελφό του Γιάννη και έτσι έφυγαν στην Αργεντινή.
      
       Ταξίδεψε με φορτηγό πλοίο και χρειάστηκαν 32 ημέρες  για να φτάσουν στην Αργεντινή, σε συνθήκες πολύ άσχημες. Στην Αργεντινή βρήκε εύκολα δουλειά ,σε εργοστάσιο έξω από την πόλη του Μπουένος ΄Αιρες. Ήταν εργοστάσιο υφαντών ,με αργαλειούς. . Μάλιστα τοποθετήθηκε και Διευθυντής ,λόγω της γνώσης των Ιταλικών. Αργότερα ασχολήθηκε με το εμπόριο και άνοιξε ζαχαροπλαστείο στο κέντρο του Μπουένος ¨Αιρες. Ξεκίνησε με 2 υπαλλήλους και έφτασε να απασχολεί πάνω από 10. Το όνομα του ζαχαροπλαστείου ήταν ΅Διάδεμα΅. Τα γλυκά του ήταν τα καλύτερα της πόλης και το μαγαζί του ΄Ελληνα από το Μεσαναγρό, έγινε ξακουστό σε όλη την Αργεντινή. Κατάφερε να εισάγει πολλά καινούρια προϊόντα ,άγνωστα στην Αργεντινή και είχε την οξυδέρκεια να προλαβαίνει τα γεγονότα.

     Το 1968 ήταν μέλος της Ελληνικής Κοινότητας  και το 1971  κατάφεραν να φέρουν στην Ελλάδα ,¨Ελληνες που είχαν χρόνια να έρθουν στην πατρίδα. ΄Εχει 4 παιδιά ,2 αγόρια και 2 κορίτσια που τα έμαθε τα Ελληνικά και τα μεγάλωσε σαν ελληνόπουλα. ¨Εχει έρθει πάνω από 10 φορές στη Ρόδο και πάντα νοσταλγεί το Μεσαναγρό ,όπου γεννήθηκε. Σήμερα στην Αργεντινή υπάρχουν περϊπου 30 Μεσαναγρενοί .
 
      Καθισμένοι σε καφετέρια της Ρόδου ,μια παρέα Μεσαναγρενών  ,δε χορταίναμε να μας διηγείται τη ζωή του ,τις δυσκολίες ,αλλά και τη νοσταλγία του για το Μεσαναγρό. Αυτή η νοσταλγία τον έφερε σε ηλικία 85 χρονών  να ξανάρθει στο χωριό.. Εύχεται ο Θεός να τον έχει καλά  και θα τολμήσει να ξανάρθει.

    Εμείς του ευχόμαστε καλό ταξίδι και στο επανιδείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου