Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

"Γιορτάζει την Πέμπτη 15 Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μεσαναγρό"




                                                                        





           ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


     Κάθε χρόνο οι Μεσαναγρενοί τιμούν την γιορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Αρκετοί χωριανοί πηγαίνουν στο χωριό , μένουν όλη την εβδομάδα  και το χωριό ξαναζωντανεύει.
   Φέτος με πρωτοβουλία του Παπα-Αγαθάγγελου ,μετά τον Εσπερινό ,την παραμονή ,θα γίνει περιφορά του Επιταφίου και θα ψάλλονται τα εγκώμια της Παναγίας. Την ημέρα της γιορτής , την Πέμπτη , θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία  στην εκκλησία της  Κοίμησης της Θεοτόκου ,όπως θα τελεστεί και ο Εσπερινός και θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας της Παναγίας.
    Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ,καλεί όλους τους χωριανούς να έρθουν στο χωριό ,να τιμήσουν την Παναγία και όλοι μαζί να γιορτάσουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο.

                  Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσαναγρό

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της θεοτόκου που ανεγέρθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα .Είναι κτισμένος στο μεσαίο κλίτος μιας ερειπωμένης τρίκλιτης βασιλικής. Ο ναός επισκευάστηκε κατά τα έτη 1979-81 από την αρχαιολογική υπηρεσία . Μετά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκαν δύο παλαιότεροι ναοί . Εχρησιμοποιείτο και ως νεκροταφείο. Ο ναός αποτελεί κόσμημα για το Μεσαναγρό και πόλο έλξης για πολλούς Έλληνες και αλλοδαπούς. Υπάρχουν στο εσωτερικό του Αγιογραφίες και μεγάλη μαρμάρινη κολυμβήθρα που φέρει την επιγραφή .¨ΥΠΕΡΕΥΧΗC ΚΕ CΩΤΗΡΙΑC ΩΝ ΥΔΕΝ Ο ΘΕΟC TA ONOMΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου