Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

"Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες-6-

                                                                       
 " Η εκκλησία του Ταξιάρχη"
 " Ο προαύλειος χώρος"
 " Το καμπαναριό"
 " Η εικόνα του Ταξιάρχη"
" Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου"

       ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ-6-(ΠΩΣ ΚΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ)




Οι Μεσαναγρενοί  είναι από τους πιο πιστούς χριστιανούς  ,εκκλησιάζονται τακτικά  και η θρησκευτικότητά τους φαίνεται  και από τις πολλές εκκλησιές και μοναστήρια που υπάρχουν στο χωριό. 16 εκκλησιές και μοναστήρια κοσμούν το Μεσαναγρό , εκτός από τις ερειπωμένες παλαιοχριστιανικές .
    Πιστοί όπως είναι σέβονται τα θεία και δεν τολμούν να πειράξουν κάτι που έχει σχέση με την εκκλησία  ή την εκκλησιαστική περιουσία. Ο ναός του Ταξιάρχη ,που είναι και προστάτης του χωριού κτίστηκε το 1870 ,με περιπετειώδη τρόπο.  Στη θέση του σημερινού ναού ,υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ,μισογκρεμισμένο και στη θέση του ήθελαν να κτίσουν το ναό του Ταξιάρχη. Ενώ όλοι συμφωνούσαν ,κανένας δεν τολμούσε να γκρεμίσει το παλιό  εκκλησάκι. ΄Ετσι το κτίσιμο καθυστερούσε . Όταν το έμαθε , ο τότε ηγούμενος της Μονής Σκιάδι, ήρθε στο χωριό και γκρέμισε το εκκλησάκι και έτσι κτίστηκε ο ναός του Ταξιάρχη.
   Όποιος έρθει στο χωριό και πάει στο ναό ,θα δει το εξής παράδοξο. Δεξιά όπως μπαίνουμε στο ναό ,στο τέμπλο  στην άκρη, θα δει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ,που κανονικά έπρεπε να είναι η εικόνα του πολιούχου Ταξιάρχη και αυτό λόγω της ύπαρξης  της εκκλησίτσας του Αγίου Γεωργίου, όπως αναφέραμε παραπάνω.
   Οι παλιοί Μεσαναγρενοί  ,ένιωθαν δέος για τον Ταξιάρχη ή φόβο. Κάθε σπίτι  που έκανε τάμα , έδινε ελιές και  ο Ταξιάρχης έχει αρκετές . Θυμάμαι όταν θέλησα να φτιάξω ένα κήπο ,πήγα να κόψω μια ελιά που ήταν ξεραμένη σχεδόν ,μη γνωρίζοντας ότι ανήκει στον Ταξιάρχη. Η συγχωρεμένη η μάνα μου ,όταν με είδε με το πριόνι ,με ρώτησε  για πού τόβαλα και όταν της είπα τι πάω να κάνω ,με προέτρεψε να μην τολμήσω ,γιατί ο ΄Αγιος θα με τιμωρήσει….Η ελιά έμεινε στη θέση της και ο κήπος δεν έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου