Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

"Τα Πλακιά μια περιοχή που πρέπει να ξαναζωντανέψει"


                                                   












                                               Τα  Πλακιά

Τα πλακιά είναι μια πηγή που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Είναι μια περιοχή που παλιά  οι κάτοικοι έβρισκαν νερό και είχαν κηπούλια. Υπήρχαν πολλά δέντρα και σε κάθε κηπούλι φύτευαν λαχανικά.
 ΄Εχει  δύο βουρνιά  ορθογώνια ,που γέμιζαν νερό για να πίνουν τα ζώα. Πολλές γυναίκες του χωριού πήγαιναν εκεί για να πλένουν του ρούχα της οικογένειας. ΄Εβαζαν  τα ρούχα σε  ένα κοφίνι , έπαιρνα μαζί το κόπανο και στάχτη (¨ανθος) , όπως τη λέγανε. Η στάχτη έπαιζε το ρόλο του απορρυπαντικού. ΄Αναβαν φωτιά με ξύλα ,έβαζαν  τον τέτζερη πάνω γεμάτο νερό και μέσα έριχναν τη στάχτη. Το νερό ζεσταινόταν και με αυτό έπλεναν του ρούχα. Τα πιο βαριά τα κτυπούσαν με το κόπανο , για να καθαρίσουν καλύτερα. Την ώρα που έριχναν τα ρούχα στο ζεστό νερό η μάνα έλεγε. « Πάει η άσπρη προυατάρα( πρόβατο) . Και εμείς κοιτάζαμε να δούμε πού είναι. Αργότερα μας εξηγούσαν ότι έλεγαν τα λόγια αυτά ,για να ασπρίσουν τα ρούχα όπως τα άσπρα πρόβατα. Μετά άπλωναν τα ρούχα πάνω σε κλαδιά θάμνων και περίμεναν μέχρι να στεγνώσουν ή τα έβαζαν στο κοφίνι και τα έπαιρναν στο χωριό και τα άπλωναν εκεί.
   Στα Πλακιά ποτίζαμε και τα ζα(ζώα). Παίρναμε λοιπόν τα ζα και περιμέναμε στη σειρά  , για να τα ποτίσουμε. Τριγύρω υπήρχαν και πολλές φραγκοσυκιές με πεντανόστιμα φραγκόσυκα και κάθε φορά απολαμβάναμε τη νοστιμιά τους.
  Σήμερα τα Πλακιά  είναι ζωντανά ,αλλά εγκαταλελειμμένα. Νερό υπάρχει ,αλλά η περιοχή έχει γεμίσει με βούρλα και κλαδιά. Πιστεύουμε ότι όλος αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας να συντηρηθεί και να συνεχίσει να υπάρχει.
 Κάποια στιγμή θα δημοσιεύσουμε  σκέψεις μας ,για το πώς θα σωθούν όλα αυτά και θα γίνουν πόλος έλξης  των τουριστών ,αλλά και των ντόπιων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου