Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

"Γαστρονομία- Τραχανάς -1-"


                                                           
 "Καθολική Πιζήμολα ,παρακολουθεί και κρατά ζωντανή την παράδοση"
 " Καλή σας όρεξη με ένα πιάτο παραδοσιακό τραχανά"

" Ο Τραχανάς στην τελική του μορφή,έτοιμος για μαγείρεμα"



                                                      ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΤΡΑΧΑΝΑΣ


                              
Η  Μεσαναγρενή κουζίνα είναι ξακουστή για τα παραδοσιακά φαγητά της.  Με βάση το σιτάρι που υπήρχε άφθονο σε κάθε Μεσαναγρενό σπίτι ,γίνονταν τα περισσότερα φαγητά. Και όπως λέει ο Μιχάλης Πιζήμολας ,όπως έλεγαν οι παππούδες μας , όταν έχεις σιτάρι και λάδι είσαι βασιλιάς  και δύσκολα πας στον μπακάλη.
   Από σήμερα θα δημοσιεύουμε Μεσαναγρενά    παραδοσιακά  φαγητά ,για να γνωρίσουμε στους νέους πώς τρέφονταν οι παλιοί  και να μπορέσουν να τα παρασκευάσουν και να τα γευθούν. Οι συνταγές  μας δόθηκαν από την Καθολική Πιζήμολα και το Μιχάλη Πιζήμολα ,τους οποίους και ευχαριστούμε.


                                           ΤΡΑΧΑΝΑΣ (Συνταγή –Καθολική Πιζήμολα)

                                             Υλικά -Παρασκευή

Παίρνουμε σιτάτι καθαρό στο Μύλο, το αλέθουμε χοντρό όχι σαν το αλεύρι. Αφού το σάξουμε να βγει το αλεύρι ,ψήνουμε το γάλα ,που έχουμε πριν λίγες μέρες για να ξυνίσει  λίγο. Ρίχνουμε το χοντροαλεσμένο σιτάρι   και το γάλα στη σκάφη , το ζυμώνουμε καλά , το τρίβουμε για να γίνει ψιλό και το αφήνουμε στον ήλιο μερικές μέρες για να ξεραθεί καλά. ΄Ετσι έχουμε τον τραχανά μας που είναι νόστιμος και θρεπτικός.

                                          Εκτέλεση  φαγητού

 Βάζουμε το κρέας της αρεσκείας μας ,κατσίκι ,χοιρινό ή κοτόπουλο στο τσουκάλι, για να βράσει. Μετά προσθέτουμε τραχανά ,λάδι .λίγη ντομάτα ,αλάτι  και όταν ψηθεί ,άμα θέλουμε κάνουμε και αυγολέμονο. Ο Τραχανάς μας είναι έτοιμος και προσθέτοντας και λίγο λεμονάκι γευόμαστε ένα υπέροχο φαγητό.

                                              ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου