Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Μια πολιτισμένη προσπάθεια πνευματικής εξυψώσεως στο χωριό Μεσαναγρός"



 " Οι Μεσαναγρενοί του εξωτερικού πάντα βοηθάνε το χωριό"
 " Η Λέσχη όπως είναι σήμερα. ¨Ενα μικρό καφενεδάκι"
 " Εδώ μαζεύονται οι χωριανοί"
 " Τα καλοκαίρια ο ευκάλυπτος χαρίζει τη πιο δροσερή σκιά"
                                                          
" Είναι ένα από τα ιστορικά μέρη του χωριού"



       ΑΝΑΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ  ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ,ΓΙΑ  ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


Μια πολιτισμένη προσπάθεια πνευματικής εξυψώσεως στο χωριό Μεσαναγρός


Στο πιο απομακρυσμένο και απόμερο χωριό του νησιού μας, στη Μεσαναγρό, άρχισε τελευταία μια σοβαρή κίνηση  και καταβάλλεται μια σύντονη προσπάθεια , που μαρτυρούν όλη τη διάθεση των χωρικών μας ,για να εξυψώσουν  ολοένα ψηλότερα το πνευματικό τους επίπεδο. 
   Εκτός  από πολλά κοινωφελή έργα που έγιναν εκεί, από πρωτοβουλία του εκεί συλλόγου των νέων και με την πρόθυμη συνεργασία των χωρικών, κατόπιν ενεργειών των δυναμικοτέρων στοιχείων του συλλόγου και την καθοδήγηση του δασκάλου Ιωάννη Β. Μπίλλη, ιδρύθη και η Λέσχη του Συλλόγου  της οποίας τα εγκαίνια  έγιναν προ μηνός. Εις τα εγκαίνια που έγιναν με ανάλογη μεγαλοπρέπεια  και επιβλητικότητα , παρέστησαν αι αρχαί του χωρίου και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι.
     Το κτήριο της Λέσχης ,έχει εφοδιαστεί με τα κατάλληλα έπιπλα , καθίσματα και τραπέζια , όλα καινουργή  και μια βιβλιοθήκη , η οποία επλουτίσθην με ωφέλιμα περιοδικά , εφημερίδες  και βιβλία γεωργικού περιεχομένου . ΄Ετσι η Λέσχη παρουσιάζει  μιαν όψην πραγματικού  μορφωτικού κέντρου του χωριού. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε βράδυ οι νέοι του χωριού , διαβάζουν εφημερίδες και περιοδικά, συζητούν διάφορα γεωργικά και άλλα θέματα ,απέχοντες έτσι από τη χαρτοπαιξίαν , τις κακές συναναστροφές και τις άλλες χειρότερες συνέπειες. ΄Ετσι η Λέσχη κατήντησε για τους Μεσαναγρενούς , το πιο αγαπητό τους εντευκτήριο , που θα ανυψώσει το πνευματικό τους επίπεδο  και θα τους συνδέσει στενώτερα μεταξύ τους , για μια συνεργασία προς το κοινό καλό.
    Εάν σε όλα αυτά ήτο δυνατόν να πληρωθεί και μια σοβαρά έλλειψη , η Μεσαναγρός  μ΄όλη την απομόνωσή της  , στην απόμερη αυτήν περιοχήν , θα μπορούσε να θεωρηθεί  ως ένα από τα πλέον ιδανικά χωριά της νήσου μας. Της λείπει όμως το τηλέφωνον. Και την έλλειψην αυτήν  την πληρώνουν πολύ ακριβά. Εάν οι αρμόδιοι ήθελαν να βοηθήσουν την ευγενική και προοδευτικήν προσπάθειαν των Μεσαναγρενών , θα μπορούσαν φυσικά να μας εφοδιάσουν με ένα τηλέφωνο . Αυτό θα αποτελούσε ένα αναγκαίο συμπλήρωμα της συγκοινωνίας μας με την πρωτεύουσα , η οποία δυστυχώς είναι κι αυτή τόσο πλημμελής.

                                                                                 Μεσαναγρενός

Από την Εφημερίδα Ροδιακή  ,Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου