Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

" Παλιές καθημερινές ιστορίες-Ο Τελάλης -5-"


                                                              






                                        ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ -Ο ΤΕΛΑΛΗΣ(5)

Μια ανθρώπινη φιγούρα ,συμπαθητική  και χρήσιμη ,έχει παραμείνει στη μνήμη μου ο Τελάλης του χωριού. ΄Ηταν ένας άνθρωπος ,που συνήθως εργαζόταν για την Κοινότητα  και ήταν αυτός που ειδοποιούσε τους χωριανούς ,για ότι συνέβαινε  στο χωριό ή αν έπρεπε να πληροφορηθούν οι κάτοικοι για υποχρεώσεις τους στο κράτος ή στην Κοινότητα.
             Πολλές φορές κρατούσε χαρτιά ,ειδοποιητήρια και τα παρέδιδε στους κατοίκους. ΄Αλλοτε πήγαινε από σπίτι  σε σπίτι να ειδοποιήσει για συνεδριάσεις ή για διάφορα γεγονότα. Πολλές φορές τοιχοκολλούσε διάφορα χαρτιά που έπρεπε να πληροφορήσουν κάτι τους χωριανούς.
           Η πιο γραφική στιγμή όμως για μας τους μικρούς ήταν, όταν ο Τελάλης ,διαλαλούσε στους δρόμους του χωριού. Τον παίρναμε  από πίσω και πολλές φορές το μιμούμαστε καθώς φώναζε και αυτό τον εξαγρίωνε. Όταν  λοιπόν ήθελε να πληροφορήσει τους κατοίκους ,γυρνούσε τα σοκάκια του χωριού και φωνάζοντας  δυνατά  με την στεντόρεια φωνή του ,πληροφορούσε τους κατοίκους. Ακόμα ντιδονεί  στα αυτιά μου η φωνή του « Κύριοι ,ακούσατε καλά. ΄Ηρθε ο Ταξιλάρης για να μαζέψει τους φόρους. Θα βρίσκεται στο Καφενείο του Διάκου και όσοι χρωστάτε ,τρέξετε να πληρώσετε». Πολλές φορές κάποιοι δεν άκουαν καλά ,αλλά από  στόμα  σε στόμα ,διαδιδόταν το νέο και όλοι έτρεχαν να εκπληρώσουν  τις υποχρεώσεις τους.
           Κάποια στιγμή ο Τελάλης σταμάτησε να διαλαλεί , γιατί η πρόοδος έφερε και στο χωριό τα μεγάφωνα. ΄Ετσι ο Γραμματέας ανακοίνωνε  ότι ήθελε μέσω των μεγαφώνων  και ο Τελάλης έπαψε να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου