Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

"Το Μουσείο ως θεσμός στο χρόνο και στο χώρο-Διατριβή του Αρχαιολόγου Γιάννη Μπαρδάνη"



 "Γιάννης  Μπαρδάνης,ο Αρχαιολόγος που αγαπά το Μεσαναγρό,ως δεύτερη πατρίδα του"
 " Παρών σε όλες τις εκδηλώσειςτου χωριού.Εδώ με τη σύντροφό του Λίνα Παπατσή,Περιφερειακή Σύμβουλο"
                                                                 

" Γιάννης Μπαρδάνης ,ο Μεσαναγρενός ,που υποστηρίζει ένθερμα την υλοποίηση του Μουσείου στο χωριό"





Η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί κατά διαστήματα  φίλους του Μεσαναγρού  ή ανθρώπους που κατάγονται από το Μεσαναγρό. Είναι χαρά μας, όποιος θέλει να εκθέσει τις απόψεις του  ή να μας παρουσιάσει κάποιο θέμα , να φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας.
   Από σήμερα και κάθε Παρασκευή θα φιλοξενούμε ένα  δικό μας άνθρωπο ,που μπορεί να μην κατάγεται από  το Μεσαναγρό, αλλά νιώθει Μεσαναγρενός  και αγαπά το Μεσαναγρό, ως δεύτερη πατρίδα του. Κυρίες και Κύριοι  είναι μεγάλη μου τιμή να φιλοξενώ στην ιστοσελίδα μου, το Γιάννη Μπαρδάνη. Ο Γιάννης Μπαρδάνης γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και από το 1978 είναι εγκαταστημένος στη Ρόδο.  Γνώρισε από κοντά το Μεσαναγρό, ως σύντροφος της συγχωριανής μας , Λίνας Παπατσή, Περιφερειακής Συμβούλου και από τότε δηλώνει λάτρης του χωριού. Δεν υπάρχει εκδήλωση ,πρόβλημα του χωριού ,Σαββατοκύριακο ή γιορτή ,που να μη δίνει το παρόν και πάντα να βοηθά. Φίλε Γιάννη  και συγχωριανέ ,σε ευχαριστούμε για όλα.

                                            ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Μπαρδάνης  γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου.  Από το 1978 εγκαταστάθηκε στη Ρόδο  όπου και ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα.  Η αγάπη του για την αρχαιολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία τον ώθησε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αρχαιολογία   όπου εξειδικεύεται στον  τομέα της προϊστορικής αρχαιολογίας. Επίσης στο πλαίσιο της  μεταπτυχιακής του επιμόρφωσης παρακολούθησε  το εξ-αποστάσεως πρόγραμμα    του  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών  «Ελληνισμός και Δύση».                                                                                                                                                        Ως σύντροφος της συγχωριανής μας  Λίνας Παπατσή γνώρισε από κοντά το Μεσαναγρό, όπου δηλώνει λάτρης του, γεγονός που αποδεικνύει και έμπρακτα   με  τη συνεχή παρουσία του τόσο στο χωριό μας όσο και στα δρώμενα του. Ασχολείται με τα κοινά του τόπου μας, έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Παλαιάς Πόλης επί 12ετία, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου  Φίλων της  Κυμισάλας καθώς και μέλος σε διάφορους άλλους συλλόγους.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ


Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ

Στην κοινωνία όπου ζούμε το μουσείο έχει μπει στην πολιτιστική μας ζωή σε τέτοιο βαθμό που σπάνια αναρωτιόμαστε για το πότε προσδιορίστηκε σαν οργανισμός. Η συλλεκτική τάση των ανθρώπων είναι αρχαιότατη και οι απαρχές των συλλογών ανάγονται στο απώτατο παρελθόν, ωστόσο όμως η έννοια του μουσείου προσδιορίζεται για πρώτη φορά στην Αμερική, το 1889, από τον George Brown Goode.
Σύμφωνα με αυτόν, το μουσείο είναι ένας οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τη «συλλογή διδακτικών θεμάτων, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύεται από κάποιο πολύ καλά επιλεγμένο δείγμα». Αργότερα –το 1895- ολοκλήρωσε τη διατύπωσή του λέγοντας ότι: «το μουσείο είναι ένας οργανισμός ο οποίος διαφυλάσσει όσα αντικείμενα απεικονίζουν καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα, τις τέχνες και τον πολιτισμό του ανθρώπου με σκοπό τον πλουτισμό των γνώσεων, το διαφωτισμό και την πολιτισμική του ανύψωση». Από τότε έχουν διατυπωθεί πάρα πολλοί ορισμοί για το μουσείο είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από διεθνείς οργανισμούς, από τους οποίους ο καθένας προσθέτει κατά κανόνα και κάποια επιπλέον παράμετρο.
Έτσι, το 1973 ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Μουσείων όρισε ότι μουσείο είναι «ένας οργανωμένος, μόνιμος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος αποσκοπεί βασικά στη μόρφωση και στην καλαισθησία, επανδρωμένος από επαγγελματικό προσωπικό, και ο οποίος κατέχει και χρησιμοποιεί απτά αντικείμενα, τα οποία φροντίζει, συντηρεί και συγχρόνως τα εκθέτει στο κοινό με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Στην Ευρώπη, η ουσιαστική ενασχόληση με τον ορισμό του μουσείου ανάγεται στους χρόνους που ακολούθησαν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) αναφέρει στο πρώτο τεύχος του περιοδικού του ICOMNews, ότι «η λέξη μουσείο» περιλαμβάνει όλες τις συλλογές οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό, είτε αυτές είναι τέχνης, είτε τεχνολογίας, επιστημονικές, ιστορικές, αρχαιολογικές, λαογραφικές, καθώς επίσης ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι.
Το 1975 διατυπώθηκε ο τελικός ορισμός του μουσείου ως εξής: «Μουσείο είναι ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικό, για την υπηρεσία και την εξέλιξη της κοινωνίας, ανοικτό στο κοινό, που ασχολείται με έρευνες σχετικά με τα υλικά κατάλοιπα του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, τα οποία αποκτά, συντηρεί, κοινοποιεί, αλλά κατά βάσην εκθέτει, με σκοπό τη μελέτη, τη μόρφωση και την απόλαυση.
                            Γιάννης Μπαρδάνης ,Αρχαιολόγος  

                                                         
Συνεχίζεται την άλλη Παρασκευή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου