Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

" Ομιλία του Μιχάλη Πιζήμολα,Ιεροψάλτη,του ιερού ναού του Ταξιάρχη Μεσαναγρού,στη χειροτονία του Παπα-Αγαθάγγελου"



 " Η Ομιλία του στη χειροτονία του Παπα-Αγαθάγγελου"
 "Για την πολύχρονη προσφορά του ως ψάλτης,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης το χειροτόνησε Ιεροψάλτη"
 " Εικόνα από τη χειροτονία του ,ως Ιεροψάλτη"
 " Πιστός στο καθήκον. Μια ζωή στο αναλόγιο"
                                                                   
" Πολυτάλαντος.Μέχρι και τον καιρό προβλέπει με τα "Μερομήνια"




Ομιλία του Μιχάλη Πιζήμολα ,ιεροψάλτη, του ιερού ναού του Ταξιάρχη Μεσαναγρού ,στη χειροτονία του Παπα- Αγαθάγγελου



Σήμερα κατά τη Θεία λειτουργία τα συναισθήματά μας ήταν ανάμικτα. Λύπη και χαρά , χαρά και λύπη . Λύπη διότι ετελέσαμε το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αείμνηστου αγαπητού ιερέα μας ,πατρός Παπα- Ματθαίου. Τη λύπη όμως ήρθε να διαδεχτεί η χαρά, την οποία είμαστε σίγουροι ότι και η ψυχή του Παπα-Ματθαίου ,αυτή την ώρα που είναι κοντά μας ,θα αισθάνεται  , γιατί επιτέλους ήρθε ο καιρός να εκπληρωθεί  η επιθυμία του ,ο Ταξιάρχης , η εκκλησία του χωριού , να έχει από εδώ και πέρα μόνιμο ιερέα.
  Τόσο ο Παπα-Ματθαίος από εκεί ψηλά, όσο και όλοι εμείς  και κυρίως οι Μεσαναγρενοί, χαιρόμαστε για τη χειροτονία που έγινε στον Ιερό ναό μας. Από τις 17 Σεπτεμβρίου ,της Αγίας Σοφίας, όπου μας ανακοινώθηκε η σημερινή χειροτονία ,όλο το χωριό αισθάνεται χαρά και αγαλλίαση. Ο Μέγας Αρχάγγελος επέλεξε έναν Αγαθό ΄Αγγελο για να τον  υπηρετεί. ΄Οποιος έχει γνωρίζει από κοντά τον πατέρα Αγαθάγγελο θα έχει καταλάβει με τι άνθρωπο έχει να κάνει. Εξέχουσα φυσιογνωμία , άνθρωπος σοβαρός, υπεύθυνος, κατασταλαγμένος, ήρεμος και πάντα γελαστός και καλοσυνάτος , αγαπητός σε όλους. Αυτό βέβαια  Σεβασμιώτατε , εσείς προσωπικά το γνωρίζετε καλύτερα ,αφού για 2 χρόνια τον είχατε δίπλα σας ως Διάκονό σας. Εμείς από την πλευρά μας ,θα το στηρίξουμε όσο μπορούμε . Εκτιμούμε την απόφασή του ,που όντας νέος άνθρωπος, νέος ιερέας ,νέος οικογενειάρχης , δέχθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε ένα τόσο μικρό χωριό, το Μεσαναγρό.
   Εγώ από την πλευρά μου , ως ιεροψάλτης του χωριού, θα είμαι δίπλα του και θα το στηρίζω όσο μου επιτρέψει ο Θεός. Θα ήταν παράλειψή μου ,Σεβασμιώτατε , εάν δε σας ευχαριστούσα και εσάς προσωπικά για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το μικρό και μακρινό μα τόσο όμορφο και ιστορικό χωριό μας, το Μεσαναγρό. Και μόνο το ότι μέσα σε 40 ημέρες είσθε  2 φορές στο χωριό μας και στο ναό μας , αυτό είναι μεγάλη τιμή για όλους μας. Ξέρετε Σεβασμιώτατε , αν και είμαι 72 χρονών  , είναι η πρώτη  χειροτονία που βλέπω να γίνεται στο ναό μας και ο Θεός ξέρει πότε θα ξαναγίνει . Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας ,που η πολιτεία , σας έχει δέσει τα χέρια και δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε νέες χειροτονίες , έτσι ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιερέων. Στις μέρες μας , σε πολλά χωριά , η ελπίδα και η παρηγοριά των ανθρώπων και αυτό που δίνει ζωή στη μικρή κοινωνία  είναι το χτύπημα της καμπάνας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας , η πανήγυρη του ενοριακού ναού και των μικρών παρεκλησίων. Είναι κρίμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτά τα μικρά χωριά .
   ΄Οποιος δεν έχει γνωρίσει την απουσία του παπά στο ναό ,ίσως δεν καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να ακούγεται η καμπάνα κάθε Κυριακή . Εμείς παρ΄όλα αυτά , τα 2 και κάτι χρόνια που ο παπα- Ματθαίος δεν μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιερέας, δόξα τω Θεώ , αρκετές φορές εξυπηρετηθήκαμε από κληρικούς που η Μητρόπολη μας έστελνε.΄ Ένα  μεγάλο ευχαριστώ στην Μητρόπολη , για το ενδιαφέρον της  αλλά και σε όλους τους ιερείς που με χαρά μας εξυπηρέτησαν.
   Τελειώνοντας  να ευχηθούμε στο νέο ιερέα μας πατέρα Αγαθάγγελο Μανωλά, να είναι πάντα άξιος ιερουργός των Θείων Μυστηρίων και να ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του παπα- Ματθαίου. Αυτό θα είναι για εκείνο το καλύτερο μνημόσυνο.
    Να είσαι σίγουρος αγαπητέ μας παπα-Αγαθάγγελε ,ότι η απόφασή σου αυτή , να είσαι εδώ μαζί μας ,σου έχει ήδη χαρίσει μια θέση μέσα στην καρδιά μας.
 
                                   ΄Α Ξ Ι Ο Σ !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου