Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος"


                                                           

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.


Το κάπνισμα προκαλεί:

* τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
* το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
* το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
* το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
* το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
* oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς 45% των καπνιστών δηλώνουν πως σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα στους επόμενους 6 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ποσοστό 61% αυτών, είναι στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 ετών. Ως ο κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος καταγράφεται η υγεία, με 66%, ενώ ακολουθεί, με αυξητική τάση, ο οικονομικός παράγοντας (20%).

Συνολικά 60% των καπνιστών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα, χωρίς επιτυχία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο τη στιγμή Οι Έλληνες καπνιστές μείωσαν σε σημαντικό ποσοστό το κάπνισμα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τα Αντικαπνιστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά απέτυχαν, το τσιγάρο μειώθηκε στους νέους ενήλικες από 62% σε 46% στους άνδρες.

Σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας πρότεινε να εφαρμοσθεί στα σχολεία ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν σε ειδικά ιατρικά εργαστήρια για να βλέπουν τα αποτελέσματα του τσιγάρου στους πνεύμονες , που η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου